Loading...

Tuesday, December 14, 2010

mulut pasar....


kite xley lah nak cite keburukan org depan khayalak ramai....

ne ley camtu...tu ngumpat namenye...

ntah pe2...de gk org cmtu ekh...

kot nk crite ke pe...tegur secara berhemah..kan itu lebih baik....

semoga hari ini lebih baik daripada semalam....

jadikan ia sebagai pengajaran hidup...

peace no war!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, December 11, 2010

Sabar je lah taw....



nape lah pe yg aq buat...de je yg xpuas hati...sangat tidak faham....
aq xpenah kaco sape2 pun..so nape nak kaco hidup aq,,,ngekkk tol.....
tolong lah jgn jage tepi kain org...kain sendiri pun tersendeng2...nk sibuk2...
g men jauh2...

Friday, December 10, 2010

bersyukurlah...


Hai orang-orang yang beriman! Makanlah di antara rezeki

yang baik yang kami berikan kepadamu.

Dan bersyukurlah kepada Allah jika memang hanya dia

saja yang kamu sembah..(Al-Baqarah: 172)


kadang2...kita xpernah puas dengan pe yg kita dapat...

sepatutnya...sebagai org yg berakal panjang dan bijak....

kita seharusnya...sangat bersyukur dengan pe yg kita nikmati sekarang ni...

di luar sana...ade yg kebuluran...ketidakcukupan pakaian, tempat tinggal,

kasih sayang, dan lain2...oleh itu,,,bersederhanalah kita...

nape kite di negara yg serba sempurna ni tidak pernah rase bersyukur???????


Setiap kedip mataku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang melihat, tetapi buta.

Setiap tarikan napasku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang mencium, tetapi tidak mampu membau.

Setiap suara yang kudengar Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang mendengar, tetapi tuli.

Setiap desir angin yang kurasa Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang merasa, tetapi kebal.

Setiap degub dan detak jantungku Ya Allah,
Aku bersyukur atas nikmat ini.
Banyak orang hidup, tetapi mati.

Akhirnya Ya Allah,
Jangan Kau cabut rasa syukurku ini dari hatiku,
Yang dapat membuatku buta, bebal, tuli dan mati.

created by: Mr.Cho Fandi

senyum..itu indah..



senyum lah..senyum lah..ahai cek mek molek...

bak kate org...senyum itu indah...senyum itu sedekah...

tapi kan..pelik...nape susah sangat manusia sekarang nak sedekah kan

senyuman yg indah itu....ermmmmm xsusah pun nak senyum...

macam mane pun kite xsuke org tu dlm kehidupan kita..kita kene juge senyum...taw..

ini untuk mengeratkan perhubungan....xdose pun senyum tu taw....

so jom ramai2 kita senyum jom....xbaik taw sombong2...so


senyum..xperlu kata apa2....senyum...xperlu kata apa2.....senyum (^_^)

Wednesday, October 27, 2010

Salam...saje untuk berkongsi...Tips Memilih Pasangan Hidup

Tips Memilih Pasangan Hidup

Manusia tidak dapat memilih siapa yang patut jadi ibu dan bapanya. Tetapi manusia masih ada ruang dan peluang untuk memilih siapa bakal pasangan hidupnya. Jika tidak boleh memilih, masakan ada pedoman agama dalam hal-hal yang harus dititik beratkan ketika pemilihan jodoh?
Nabi SAW sendiri ada memberitahu kriteria atau petua dalam pemilihan pasangan hidup? Antara lain Nabi SAW bersabda: “Wanita itu dikahwini kerana dengan sebab hartanya, kecantikannya, keturunannya dan keagamaannya. Hendaklah kamu pilih yang kuat agamanya, tentu akan menenangkan kedua tanganmu.” – Riwayat Bukhari Muslim dan lain-lain.

Memang benar bahawa jodoh dan pertemuan itu takdir ketentuan Allah. Namun ketentuan ini tidak menafikan usaha dan iktiar. Masakan dapat sagu jika tidak dipecahkan ruyungnya. Pemilihan bakal suami bagi seorang wanita adalah lebih kritikal sebenarnya.

Jika tersilap pilih kerana terikutkan runtunan emosi semata-mata hingga melupakan pedoman syarak maka boleh membawa padah. Dibimbangi nanti pilihan suami tidak menyambung ke landasan utama jalan menuju syurga. Sebabnya suami sebenarnya ibarat ibusawat penghubung talian taat seorang isteri kepada Allah. Ia juga menjadi laluan turun cinta dan redha Allah SWT kepadanya.

Begitu juga bagi lelaki. Jika tersilap pilih calon isteri maka besar juga risikonya. Ini disebabkan dia dipertanggungjawabkan sepenuhnya untuk memimpin seisi keluarga meniti jalan ke syurga. Kesefahaman dan kerjasama penuh daripada isterinya amat diperlukan untuk menjayakan tanggungjawab besar yang dipikulnya. Jika suami gagal mendidik dan memimpin keluarga, bukan sahaja anak isteri yang terhumban ke dalam neraka, bahkan dirinya sekali terikut sama.

Di dalam Islam, wanita ada hak untuk memilih bakal suaminya. Tanggapan bahawa wanita tiada hak memilih bakal suaminya adalah salah. Dalam hal ini Abu Hurairah ra pernah mendengar Nabi SAW bersabda:”Seorang wanita janda tidak boleh dinikahkan sebelum ia diminta pertimbangan dan seorang gadis perawan tidak boleh dinikahkan sebelum ia diminta persetujuan.” – Riwayat Bukhari dan Muslim.

Di dalam sejarah ada banyak kisah wanita mempertahankan hak memilih suami. Antaranya ialah kisah Khansa binti Khidam yang mengadu kepada Rasulullah SAW mahu dikahwinkan oleh bapanya, pada hal dia tidak suka. Rasulullah SAW telah menolak keinginan bapa Khansa. (Riwayat Bukhari).

Dalam satu kisah lain yang diriwayatkan Bukhari, seorang bekas hamba bernama Barirah mempertahankan haknya tidak mahu berkahwin dengan Mughis meski pun disokong oleh Nabi SAW. Apabila ditanya oleh Nabi SAW, Barirah bertanya kembali: “Wahai Rasulullah, apakah ini perintah buatku?” Nabi SAW menjawab: “Aku sekadar memberi syafaat.” Lantas mendengarnya, Barirah menolak peminangan Mughis dan Rasulullah SAW menerima keputusannya.

Malah ada berlaku dalam sejarah kisah wanita yang memilih lelaki (Rasulullah SAW) dan menawarkan diri untuk jadi isteri kepada baginda. Apabila wanita itu melihat Rasulullah SAW tidak memutuskan sesuatu terhadap tawarannya itu, lantas dia duduk - (Riwayat Bukhari Muslim). Diamnya Nabi SAW bererti tindakan wanita itu tidak dihalang. Begitu juga dengan wahyu yang masih turun waktu itu.

Bahkan ada diterangkan di dalam kitab fekah; apabila pilihan wanita tidak mahu diterima oleh walinya maka ketika itu berpindahlah hak kewalian Wali Mujbir kepada Wali Hakim. Asalkan pilihannya itu benar berlandaskan pedoman syariat (di mana calon suami kufu seimbang agama dan mampu mengadakan mahar) maka bapanya perlu menurutinya.

Jika dalam keadaan bapanya engkar maka gugurlah hak si bapa mewalikan anaknya. Menyedari tuntutan dan taruhan nikah dalam kehidupan maka sayugialah wanita menggunakan sebijak-bijaknya hak untuk memilih pasangan hidupnya.

Jangan ambil mudah dan terburu nafsu membuat pilihan. Lebih-lebih lagi jangan membuat keputusan berdasarkan desakan persaingan atau bimbangkan apa orang lain kata. Maka seharusnya terlebih dahulu mencari jalan untuk memastikan bahawa bakal suami faham peranan dan tanggungjawabnya serta berpotensi menuntun ahli keluarganya ke syurga.

Setelah merasa aman dan percaya terhadap pegangan agama dan hati budi calon suami maka terimalah pinangannya. Sehubungan ini Nabi SAW ada bersabda: “Apabila telah datang meminang lelaki yang dipercayai agamanya dan kejujurannya (amanah); maka terimalah pinangannya. Sebab jika pinangannya ditolak maka tunggulah terjadinya fitnah di bumi dan kerosakan yang besar.” – Riwayat Tirmizi

Wednesday, October 6, 2010

surat pekeliling daripada bapak kepada boyfriend anaknya.....

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf ko.

Thursday, August 26, 2010

Astagfirullahalazzim...Allah Maha Besar

15hb Ogos 2012 (bersamaan 15 Ramadhan, Jumaat), tarikh malapetaka dunia paling bersejarah.

Cuba lihat kalendar di bawah untuk tahun 2012... 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat. Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadandi bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas di bumi)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja Maha Mengetahui.. ......... .. cuba kita tengokHadis Nabi di bawah ini dan kenyataan pasal Kalendar Islam 2012

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Top 10 to Get the Most from Your Meals

jom kurus ramai2...

Go Easy
Choose easy recipes that don't require lots of pans and complicated preparation such as spaghetti, marinated pork, chops and barbequed beef. Find at least seven you'd like to prepare.

Set a Beautiful Table
Choose one or two places in the home at which to eat. Make each meal a special occasion. Only eat at these places, and never eat while standing.

Don't Play that Funky Music
Don't ever eat a meal to toe-tapping tunes. Researchers have found that diners who listen to classical music take three bites a minute versus five bites a minute for rock music. They also enjoy their meal more thoroughly, and feel more satisfied.

No TV
To be truly enjoyed, eating requires full attention. Turn off the TV, and put away that reading.


Chew Away Tension
Relax your facial muscles, and satisfy your chewing urges by chewing slowly. It takes fifteen minutes for your brain to communicate to your stomach that it's full.

Small Is Smart
Choosing to eat meals on smaller plates can fool the eye, which relates to tricking the brain into thinking that it's devoured a plateful.


Add Flavor, Not Calories
Discover flavored vinegars to add flavor without the calories. Use a tablespoon of vinegar to thin down, and extend your favorite dressings. Add salsa to just about any food. It perks up the taste buds with little or no fat. Dip vegetables in it, spoon it over scrambled eggs, baked potatoes, and add it to salads. Keep olive oil in a spritzer bottle and add it to salads, vegetables, and even popcorn.



Say It with Soy
Soy is packed with powerful antioxidants that interfere with free radical damage. This is the basis for how fast we age. Soy is another reason to turn to a more vegetarian-based diet. Unlike animal proteins, soy beans don't spew scads of damaging free radicals through your body to age your cells. Soy also prevents heart disease and diabetes. Japanese, who eat the most soybean in the world (thirty times more than Americans) live longer than anyone. Soy is also reported to cut breast cancer rates and to lower blood cholesterol.

Enjoy your fruits (or vegetables)
Complete your meal by steaming some fresh vegetables or tossing a quick salad. Grab some vegetables and chicken for a quick stir-fry. Buying pre-cut and pre-cooked ingredients will save you prep time. You also can add canned water chestnuts, straw mushrooms, and other Chinese vegetables available at most grocery stores. Herbs and spices can add flavor and excitement to the simplest meals. Buy and store cilantro, rosemary, thyme, cayenne pepper, ginger, and any other favorites that add zest and zing



Satisfy Your Sweet Tooth

When you desire something sweet, don't grab that candy bar. Try a natural sweet like grapes, blueberries, or strawberries. When fruit just won't do, go for a jelly bean. At only six calories each, these fat-free sweets are one of the modeling world's favorite snacks.

Tuesday, August 10, 2010

thun 2010...lmbatnye dila update....

salam muhibbah...salam ramdhan kepada semua umat islam.....
dila ucapkan kpd kwn2...mak...ayah...adik2...along...n so on...puase taw???jgn ponteng2.....

ngeeeeeeeeeeee.......nowadays dila dah final year..hukhukhuk...mcm xcaye...sebab rase dri ni mudeeeee lagi...hehehheehhe..nak wat PSM or projek sarjana muda lagi..uish2....mcm2 kene wat bile dah jadi seniorita ni....huhuhu...by the way....salam kemaafan kepada yg mengenali diri dila ni...if dila de terkasar bahase ke..terlajak kate ke...maaf kan dila ea semua......erm...lagi2....n selamat hari raye..hehehehehe.

Daily Calendar

Search This Blog